Вакуумни слънчеви колектори за топла вода

Един от най-дискутираните проблеми на настоящото общество е свръхконсумацията на енергия и енергийния недостиг, предизвикан от постоянно нарастващото потребление на електроенергия. Обичайните ресурси, от които се извлича енергия прогресивно намаляват. И съгласно с един от основните принципи на пазарната икономика, който гласи: “Търсенето определя цената”, цената на енергията се покачва, от една страна заради растящото търсене и  от друга страна заради все по-високата себестойност на добиваната енергия, идваща от все по-труднодостъпните източници на суровини за добив.

 Също така на дневен ред стои и не по-малко наболелият проблем със замърсяването на природата при производството на енергия и необратимите щети върху климата и условията за живот на нашата планета.

От казаното до тук би трябвало да си направим елементарния извод, че тези проблеми засягат всички ни, защото всички се явяваме, както потребители на енергия, така и обитатели на тази екосистема. Наш дълг към природата и към бъдещите поколения е да потърсим алтернативни източници на енергия. Така ще облекчим общото потрбление на електроенергия, която се произвежда от вече почти изчерпаните ресурси, ще намалим замърсяването на околната среда в която живеем самите ние, и не на последно място, ще намалим разходите си за електроенергия. За така наречените “възобновяеми” източници на енергия става дума все по-често през последните години и усъвършенстването на технологиите в тази област, прави все по-достъпни съоръженията, които позволяват употребата на екологичната енергия. Един от най-елементарните примери за това са така популярните напоследък слънчеви колектори. Реално погледнато погледнато те имат място във всяко домакинство, като се явяват идеален заместител на обичайните електроуреди, използвани за загряване на водата. При добре съобразени условия на монтаж и употреба слънчевите колектори могат почти изцяло да заменят досегашните електроуреди, използвани за всекидневните нужди от топла вода във всеки дом. Според последните проучвания в областта на енергртиката от възобновяеми източници най-ефективни слънчеви колектори са вакуумните тръбни колектори, в сравнение с по-остарелите като технология панелни колектори. Вакуумните тръбни колектори са по-сполучливи от гледна точка на това, че тази технология позволява поглъщане на по-голямо количество слънчева топлинна енергия през по-голям период от време, при различни ъгли на падане на слънчевата светлина. От своя страна,според самата технология, за загряване на водата, вакуумните слънчеви колектори се делят на два вида: Вакуумен слънчев колектор с технология “Heat Pipe”  и Слънчев колектор с термосифон.

При слънчевия колектор с термосифон водата се движи свободно между водосъдържателя и вакуумните тръби, като се ползва : естественото движение на загрятата вода нагоре и съответно водата с по-ниска температура – надолу.
При слънчевия колектор с технология “Heat Pipe” основният компонент е вакуумната “Heat Pipe” тръба. С погълнатата от стъклената повърхност слънчева светлина се загрява вътрешна медна тръба, пълна с термопреносен газ и така в горната част на тръбата се извършва топлообмена между водата и вакуумната “Heat Pipe” тръба. При тази технология се постига  много висока ефективност, тъй като се постигат високи стойности за усвоена слънчева енергия, а количеството на топлинните загуби е сравнително ниско.

Продажба и монтаж на слънчеви колектори осигуряващи целогодишно битова топла вода. Съвременни високоефективни и ефективни слънчеви колектори и системи.