Кондиломи при мъжа (или както са известни още като гениталните брадавици) представляват често срещана инфекция. Те обикновено се предават по полов път, а причинителят е човешкия папиломен вирус (HPV).

Известни още като остри кондиломи, те са обикновено се считат за доброкачествени и по правило са напълно безобидни за пациента. Въпреки това, те могат да причинят физически дискомфорт, предвид разположението им в областта на гениталиите.

Дискомфорта и неестетичния вид на кондиломите могат да доведат до силен емоционален стрес. На следващите редове ще поговорим за причините и предаването на кондиломите, както и за симптоматиката при тях.

Причини за кондиломи при мъжа

Кондиломите при мъжа се причиняват от определени щамове на човешкия папиломен вирус (HPV), предимно от типовете 6 и 11.

Тези щамове на HPV се предават чрез контакт кожа до кожа по време на сексуална активност, включително вагинален, анален и орален секс.

Хората с отслабена имунна система могат да бъдат по-податливи на развитие на генитални брадавици след излагане на вируса.

Предаване на кондиломите при мъжа

Предаването на генитални брадавици става чрез директен контакт кожа с кожа със заразен човек, дори при пълна липса на видими брадавици.

Както казахме, HPV може да се предава чрез вагинален, анален или орален секс, както и чрез контакт кожа до кожа в областта на гениталиите.

Важно е да се отбележи, че презервативите могат да намалят риска от предаване на HPV, но не са 100% ефективни, тъй като не покриват цялата потенциално заразена кожа на човека.

Симптоми и проявление на кондиломите при мъжа

Гениталните брадавици обикновено се появяват като малки подутини с телесен цвят или групи от подутини в гениталната или аналната област.

В някои случаи те могат да бъдат плоски или леко повдигнати, а друг път може да имат външен вид, подобен на карфиол.

Гениталните брадавици често са безболезнени, но в някои случаи могат да причинят сърбеж, парене или дискомфорт, особено по време на сексуална активност.

Най-неприятно за пациента е, когато кондиломите се появят около главичката на пениса, което може да предизвика неприятни усещания, по време на полов акт.

Лечими ли са кондиломите при мъжа

Кондиломите при мъжа са напълно лечими, като за премахването им има различни видове продукти на химическа основа.

Освен това, има и различни терапии за лечение на кондиломи, включително така наречената крио терапия, при която се извършва замразяване с течен азот (можете да разгледате на AestheDerm.еu).

Друга ефективна терапия за лечение на кондиломите при мъжа е лазерната терапия, която се извършва бързо и безболезнено, а резултатите са отлични.

Published by Добри

Поддържам собствен блог с ревюта, като това за евтини хостинг услуги в България, както и предлагам хранителни добавки на добри цени в kolastra.eu с марка АкваСорс.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *